Doe mee met JOUW CREATIES! Jij verdient er aan en je draagt gelijktijdig bij aan dierenhulp! WIN-WIN!! Zie"Made by".

Hokazo & #Biestjus by Fanimals

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 22:15

Bezoek aan dierenopvangcentrum Hokazo te Uden,
zaterdag 13-feb-2021

Dierenopvangcentrum Hokazo te Uden zag er vredig uit toen ik aan kwam rijden, er lag nog sneeuw en de zon scheen volop. Buiten waren enkele medewerkers bezig die mij vriendelijk vertelden dat Rebecca, waarmee ik de afspraak had, er zo aan zou komen. Binnen werd ik ontvangen door een waakse hond die zich niet liet afleiden door mijn sussende stem en woorden “goed zo jongen, je doet je werk prima”.

Rebecca verscheen al snel en vroeg mij alvast in de kantine plaats te nemen. In de kantine hing ondanks de verzameling aan meubilair (waaronder enorme kattenklimkrabpalen en een enorme bench), toch een soort van intieme en serene sfeer. De daar aanwezige katten droegen daar nog eens aan bij door heerlijk te liggen, hangen, stretchen, slapen… ik werd er zelf wat slaperig en dromerig van waardoor het gesprek van een aantal werknemers waarbij ik aan tafel was geschoven min of meer langs mij heen ging.

Ik ontwaakte uit mijn dromerijen toen Rebecca binnenkwam en vertelde dat het een hectische dag was, en dat ze zojuist terug was van de dierenarts waar ze een kat hadden moeten laten inslapen. De kat was een jaar lang verzorgd (een zogenaamde langzitter) bij Hokazo en was juist nog niet zo lang geleden geadopteerd. Het adoptiegezin melde zich echter al na enkele weken dat het niet goed ging met de kat. Hokazo heeft de kat toen teruggehaald om te onderzoeken wat er gaande  is, maar het dier wilde niet meer eten en ging zo snel achteruit, dat uiteindelijk het advies van de dierenarts was het beestje uit haar lijden te verlossen. Rebecca is er tot de laatste adem bijgebleven. En nu zat ik hier te wachten om met haar een gesprek te hebben… respect Rebecca.

Ik ben gestart met eerst nog eens het concept van Biestjus by Fanimals samen te vatten, dat het nog jong is en moet groeien, dat we daarom op dit moment financieel nog niet direct veel kunnen betekenen, maar dat de eerste wens om te realiseren het (her)plaatsen van langzitters is (of “dieren met een rugzakje” zoals ze bij Hokazo genoemd worden). Hierbij dacht ik dan aan het aantrekkelijker maken van het adopteren van een langzitter, door een pakket mee te geven aan het adoptiegezin met daarin b.v. voor een maand aan voer + een speeltje en/of een halsbandje en/of een cadeaubon om bij een dierenwinkel te besteden en/of… er is nog zoveel meer te bedenken. Het pakket zal helaas niet direct zo uitgebreid kunnen zijn, het zal moeten meegroeien met Biestjus by Fanimals. Rebecca haakte op dit alles in met het onder de aandacht brengen van hun katten met FIV (kattenaidsvirus, soortspecifiek, geen enkel risico voor mensen) Deze katten krijgen L Lysine als ondersteuning van hun afweersysteem toegediend, dus in een pakket van een langzitter met FIV als reden, zou dit specifieke product een mooie aanvulling zijn.

Verder hebben we nog gesproken over;
• Het belang van pleeggezinnen .
o Waar we in de toekomst ook heel graag aandacht aan willen besteden.
• Het anti-inslaapbeleid van Hokazo, ongeacht of het een gezond, jong, oud of ziek dier is.
o Dit is blijkbaar nog niet voor alle dierenopvangcentra standaard beleid.
• Dat er een positieve tendens is dat steeds meer katteneigenaren hun katten binnen houden en alleen buiten laten in een kattenren of in hun eigen afgebakende tuin.
o Minder zwangere poezen, minder kwijtgeraakte katten, minder gewonde katten, minder overlast voor buurtbewoners.
• Dat gemeentes zelf de verantwoordelijkheid hebben iets te doen aan zwerfdieren en de aanpak kan dus per gemeente verschillen.
o De opvangcentra zijn echter (op een veel te kleine bijdrage na) financieel op zichzelf aangewezen en moeten het echt hebben van donaties en vrijwilligers.
• Nazorg geplaatste dieren.
o Vrijwilligers nemen na enige tijd contact op met adoptiegezinnen om te horen hoet het gaat. Daarnaast komt er vanuit de adoptiegezinnen zelf meestal al regelmatig terugkoppeling (vaak inclusief foto’s) over hoe het gaat.
• Langzittersblog.
o Een vrijwilliger van Hokazo laat op hun website via een blog lezers kennismaken met de betreffende langzitter door te vertellen over de vóórgeschiedenis en karakter. Via Biestjus by Fanimals hebben we voorgesteld dit middels een vlog/blog te doen, omdat je met bewegend beeldmateriaal echt de energie van het dier kunt voelen. Daarnaast kiezen wij er ook voor om maar één langzitter per keer in de spotlight te zetten, zodat die ook echt 100% van de aandacht krijgt, elke maand 1 kat en 1 hond.
• Dierenvoer.
o Hoe in veel voer te veel zout en andere kleur- en smaakstoffen zijn verwerkt dan goed is voor je dier. Als er in het langzitters-pakket voer komt, dan moet dit wel aansluiten bij het advies dat Hokazo geeft aan adoptiegezinnen over merken die meer natuurgetrouwe voeding leveren.

Rebecca benadrukte achteraf dat ik haar naam wel mocht gebruiken in mijn verslag, maar dat ze het erg fijn zou vinden om te benoemen hoe belangrijk de vrijwilligers zijn, “zonder deze mensen (150 vrijwilligers) kunnen we al het werk dat erbij komt kijken niet waarmaken”, en aan dit verzoek voldoe ik meer dan graag.
Er waren nog veeeeeel meer vragen en ideeën die ik graag had willen bespreken, maar het werd tijd om eerst maar eens iets te gaan doen met de leerzame informatie die ik in het gesprek tot mij heb genomen en het om te zetten in iets concreets.

Dus hoe nu verder?
Zoals eerder gezegd, het concept van Biestjus by Fanimals is nog pril en daarom is financiële steun in de vorm van elke maand een langzitters-pakket nog niet direct uitvoerbaar, maar we gaan beginnen met alvast één pakket bij elkaar te sparen. Hulp in de vorm van aandacht kan met #BIESTJUS op social media al wel, en die hulp krijgt meer en meer impact met elke keer dat jullie een bericht van ons delen. We gaan jullie op de hoogte houden van de langzitters en de groei naar het eerste langzitterspakket dat we gaan doneren.

Om onze volgers op social media een meer betrokken gevoel te kunnen geven, gaan we hen vragen mee te denken aan een pakkende naam voor de maandelijkse vlog/blog voor de “rugzakjes” en zo ook voor een toepasselijke naam voor het “langzitterspakket” waarvoor we nu gaan sparen en dat we gaan aanbieden aan een donatie-gezin als zij een “rugzakje” adopteren.

Bedankt voor het kijken!
Jetje namens team #Biestjus by Fanimals.

 

13-02-21: De tonnen zijn afgeleverd en naar aanleiding van een aangenaam en leerzaam gesprek hebben we het dierenopvangcentrum een voorstel gedaan waarmee #biestjus hen misschien steun kan bieden. We wachten met spanning hun reactie af. :)

 

Op 13 februari afsluitbare tonnen brengen aan dierenasiel, met daarnaast wat lekkers en aardigheidjes voor de 🐕🐶 en 🐈🐱 in het asiel. Maar ook praten met hun verzorger(s), kijken of we met onze verschillende manieren van aanpak maar met hetzelfde doel voor ogen, elkaar kunnen helpen te helpen.
Daarnaast ben ik heel benieuwd naar de geschiedenis van het dierenasiel, wat er zoal bij komt kijken om het te runnen en hoe ze het in stand kunnen houden. Ben jij ook benieuwd? Blijf dan #BIESTJUS by FANIMALS volgen ;)

 


#dierenasiel #fanimals #dierenhulp #dieren #animals


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

#biestjus
2 jaar geleden

Het bezoek aan het asiel afgelopen zaterdag was leerzaam en stimulerend. We popelen om aan de slag te gaan met het voorstel dat we hen gisteren gestuurd hebben. Zodra we terugkoppeling hebben ontvangen zullen we het hier met je delen! :D

#biestjus
8 maanden geleden

Door het niet slagen van de eerste twee langzitters met het aanbod van een adoptiepakket (hond BO en poes JOY) te plaatsen, is het dit idee ter ziele gegaan. Hokazo ligt ons echter dicht aan het hart en we zullen hen zeker op andere manieren proberen te blijven steunen. In elk geval door hun berichten op social media te blijven delen.